LEGO® Blog

Otevřete bránu do světa kouzelníků a čarodějek s modelem LEGO® Harry Potter™ 71043 Bradavický hrad

První film o Harry Potterovi, natočený na motivy jedné z nejslavnějších knižních sérií v historii, se v českých kinech dočkal premiéry 14. února 2002. Toto kulaté výročí nám letos připomněl i dokumentární film Harry Potter 20 let filmové magie: Návrat do Bradavic, ve kterém jsme mohli slyšet rozhovory s představiteli nejdůležitějších postav a zároveň nahlédnout do zákulisí natáčení. Nemusíme se ale do Bradavic vracet, Bradavice totiž mohou přijít za námi. Tedy pokud si je postavíme.

Bradavická škola čar a kouzel, či jen zkráceně Bradavice, je nevšední vzdělávací instituce pro čarodějky a kouzelníky, ale především je to dějiště příběhu o jednom z nejurputnějších soubojů dobra se zlem. Je to příběh, který vyrůstal spolu s celou generací čtenářů a který si zamilovali jak děti, tak i dospělí. Nechte se očarovat a probuďte v sobě vnitřní dítě s LEGO® Harry Potter™ 71043 Bradavický hrad.
LEGO® Harry Potter™ 71043 Bradavický hrad
Bradavický hrad v každém jeho detailů a ještě mnohem více

Bradavický hrad vás nejen uchvátí svým vzhledem, ale také vám bude vyprávět

Než jsme mohli spatřit Bradavický hrad, jak ho ztvárnili filmoví tvůrci, popisovala ho britská autorka J. K. Rowlingová jako obrovskou stavbu se změtí věžiček a cimbuří, kterou by nebyli schopni postavit lidé bez magických schopností. Filmovým tvůrcům se nedá vytknout, že by její vizi jakkoliv zradili. Podařilo se jim vyobrazit Bradavický hrad se vší jeho majestátností a tajemností a dokáže současně působit jak úctyhodně, tak strašidelně. Byla to jejich představa o gigantických kamenných hradbách a závratěmi hrozících věžích, která se stala předlohou pro LEGO® Harry Potter™ 71043 Bradavický hrad.

Přední strana modelu dává na odiv veškeré detaily kouzelnické architektury pod nepopiratelným vlivem gotiky. Hlavní budovy a věže s římsami, vitrážovými okny, výklenky a oblouky se tyčí na skalních výběžcích překlenutých mohutným kamenným mostem a shlížejí na břeh Černého jezera, které můžeme tušit podle skromné kamenné stavbičky na úpatí hradu, která slouží jako přístaviště pro čluny.

Zadní strana hradu odkrývá důmyslný a spletitý interiér hradu zahrnující učebny, komnaty, Velkou síň, chodby a další prostory, které využívá profesorstvo a studentstvo denně ke studiu čar a kouzel. Nalezneme zde však také zákoutí, o kterých žádný z běžných studentů nemá ani ponětí a která hrála klíčovou roli v boji s  „vy-víte-kým“.

LEGO® Harry Potter™ 71043 Bradavický hrad
Interiér hradu vás provede celým příběhem Harryho Pottera

Vítejte v Bradavicích, milí studenti

Součástí setu LEGO® Harry Potter™ 71043 Bradavický hrad je i mnoho předmětů a prvků, které dokreslují příběh, který je celým hradem protkaný. Například na první návštěvu Bradavického hradu vás svezou čluny s lampami přes Černého jezero, tak jako všechny studenty prvního ročníku. Ještě než se stihnete dosyta vynadívat hradu zvenku, ocitnete se ve Velkém sále, který je vyzdoben prapory všech čtyř bradavických kolejí. 

Po slavnostním rozdělení studentů do jednotlivých kolejí se můžete vydat do nebelvírské společenské místnosti s krbem a posezením.

LEGO® Harry Potter™ 71043 Bradavický hrad
Bez učitelského sboru a studentů by to přeci žádná škola nebyla

Naučte se bránit proti černé magii nebo míchat kouzelné lektvary

Bez učeben by to žádná pořádná škola nebyla. Proto i v LEGO® Harry Potter™ 71043 Bradavický hrad najdete učebnu obrany proti černé magii, kde poletují rozdivočelí rarachové Zlatoslava Lockharta. Zjistěte v jaký váš nejniternější strach se promění bubák ukrytý ve skříni, která patří jeho nástupci, profesoru Lupinovi.

Co vznikne smícháním drcených kořenů Asfodelu, bezoáru a výluhu z pelyňku, zjistíte v učebně přípravy lektvarů v temném sklepení hradu, kde v kotlících zlověstně bublají tajemné substance a na policích na zdech čekají skleněné nádoby s rozličnými kouzelnými přísadami. Je libo nápoj lásky či snad Felix felicis, též známý jako tekuté štěstí?
LEGO® Harry Potter™ 71043 Bradavický hrad
V učebně lektvarů lze připravit kdejaký magický driják

Mějte se však na pozoru, aby zatrpklý profesor Snape nesebral body vaší koleji, nebo vás rovnou neodvedl do ředitelny. Ta se nachází až v nejvyšším patře hlavní věže. Dostanete se tam přes začarované schodiště, které mění své uspořádání dle své vlastní libosti. 

Před vchodem do ředitelny se nachází začarovaný vchod v podobě sochy grifa. Jenom ten kdo zná heslo, se dostane do kabinetu profesora Brumbála, kde najde například i bájnou myslánku. 

Všem studentům je také k dispozici knihovna, kde se mohou u pracovních stolů připravovat na zkoušky a nahlédnout do každé z knih, mimo těch v oddělení s omezeným přístupem.


Hrad ale také skrývá mnohá nebezpečí

A začít můžeme už na školních pozemcích. Tam totiž kromě skromné chýše dobráckého klíčníka a šafáře Hagrida nalezneme i zdánlivě neškodnou vrbu, která však svůj přídomek ,mlátička, nezískala jen tak. Všimnout si na ní můžeme i známého modrého Fordu Anglia rodiny Weasleyových zapleteného v rotujících větvích. V hlubinách zapovězeného lesa zase netušeně dlí Hagridovo ne zcela sympatický mazlíček, obří mluvící pavouk Aragog. Na pozoru se mějte i před mozkomory, kteří se vznášejí nad střechou Velkého sálu a touží vysát duši z každého, kdo se k nim opováží přiblížit.

Vedle učebny obrany proti černé magii, je profesorský kabinet, který v současnosti obývá snad ta nejzákeřnější profesorka, která kdy v Bradavicích vyučovala. Hádáte správně, je to kabinet profesorky Dolores Umbridgeové s jeho kýčovitou růžovou výzdobou. Mezi věžemi navíc číhá divoký maďarský trnoocasý drak. To vše je však nic ve srovnání s tím největším zlem, které kouzelnický svět zná.

LEGO® Harry Potter™ 71043 Bradavický hrad
Odhal tajemství Bradavického hradu

Lord Voldemord se proplížil do hradu a snaží se v jeho sklepení najít kámen mudrců. Zabránit mu v tom můžete jen tak, že objevíte skrytou místnost, kterou chrání zákeřné ďáblovo osidlo. Poté vyhrajete partii proti začarovaným figurkám v šachové komnatě a chytíte správný poletující klíč. Ten vás dostane až do sálu se zrcadlem z Erisedu, do kterého moudrý ředitel Brumbál kouzlem kámen mudrců ukryl.

V hlavní věži na nepoužívaných dívčích umývárnách je také ukryt vchod do tajemné komnaty, kterou zbudoval jeden ze zakladatelů Bradavic, Salazar Zmijozel. Vchod vás přenese až na samé dno bradavického sklepení, kam Salazar skryl smrtonosného Baziliška, aby vyčkával, než se na hradě objeví Zmijozelův dědic. 

LEGO® Harry Potter™ 71043 Bradavický hrad
Vydej se vstříc nebezpečí

Nemusíte se však obávat, že jste na to sami. Na hradě se nachází i komnata nejvyšší potřeby, kde najdete spoustu užitečných věcí pro boj se zlem, například nebelvírský meč, rozplývavou skříň a mnoho dalšího. V hradu navíc najdeš všechny známé hrdiny od odvážných studentů Harryho, Rona a Hermiony přes profesorstvo v čele s Albusem Brumbálem až po samotné zakladatele Godrika Nebelvíra, Helgy z Mrzimoru, Roweny z Havraspáru i již zmíněného Salazara Zmijozela.

V mnoha ohledech unikátní

Jelikož se jedná v podstatě o model budovy, je vysoký počet dílků nutností. V modelu LEGO® Harry Potter™ 71043 Bradavický hrad byste jich napočítali 6020 a jedná se tak o jeden z největších oficiálních LEGO® setů. Se svými rozměry (58 cm na výšku, 69 cm na šířku a 43 cm do hloubky) se jistě nemusíte obávat, že by se v nějaké LEGO® sbírce ztratil. Naopak v ní bude působit úctyhodně, podobně jako filmový Bradavický hrad.

Počtem vyniká i co se figurek týče. V setu naleznete celkem 27 mikrofigurek (Harry Potter™, Ron Weasley™, Hermiona Grangerová, Draco Malfoy™, Albus Brumbál, profesor Snape, profesorka McGonagallová, Remus Lupin, profesorka Dolores Umbridgeová, Argus Filch, Lord Voldemort™, Bellatrix Lestrangeová, 3 studenti ze všech 4 kolejí, 2 šachové figurky a socha architekta Bradavic) a k tomu 4 minifigurky zakladatelů Bradavic Godrika Nebelvíra, Helgy z Mrzimoru, Roweny z Havraspáru a Salazara Zmijozela.

LEGO® Harry Potter™ 71043 Bradavický hrad
Všechna kouzla v jediném modelu


Součástí jsou unikátní figurky mozkomorů, pavouka Aragoga, Baziliška, sestavitelného draka a vedle toho spousta tajemných předmětů z kouzelnického světa, jako jsou deník Toma Riddla, dýně, kouzelnické hůlky a mnoho dalšího. Díky přiloženému návodu zvládne tento monstrózní kousek postavit každý odhodlaný mudla. Tak co, přijmete tuto výzvu?

Trocha z historie čar a kouzel

Zmínky o založení Bradavické školy bychom našli již v 10. století a dnes jsou jednou z nejuznávanějších institucí pro výchovu mladých čarodějek a kouzelníků na světě. Dávná praxe výuky magického řemesla probíhala skrze starší a zkušené kouzelníky, kteří si osvojovali mladé učně, aby jim předávali své nabité zkušenosti. Postupem času však tento způsob zastaral, a tak o učení se pod starými a často sklerotickými kouzelníky přestával být zájem. Řemeslo upadalo.

To se nelíbilo čtyřem největším čarodějům své doby. Jak jistě správně hádáte, jedná se o Godrika Nebelvíra, Helgu z Mrzimoru, Rowenu z Havraspáru a Salazara Zmijozela. Společně pomocí čar a kouzel postavili Bradavický hrad a zaklínadly ho před očima mudlů skryli. Těm se budova jeví jako pouhá stará zřícenina, která nahání strach a každého odradí se k ní přiblížit. 

Jako vhodné místo pro jeho umístění byl zvolen pohorek na Skotské vysočině, nejvyšším pohoří britského ostrova. Z jedné strany ho chrání temná hladina Černého jezera a kolem do kola roste Zapovězený les plný nástrah.

Čtyři čarodějové na svých cestách hledali vhodné studenty a každý z nich vyučoval určitý okruh žáků, u kterých pěstoval dle něj podstatné aspekty magie ale i charakteru.

Kouzelná místa lze navštívit i v našem světě

Ačkoliv jsou Bradavice mudlům skryty, mohou navštívit mnoho historických památek, které sloužily jako jejich kulisy. Například Velkou síň s charakteristickými dlouhými stoly, kde hodovali studenti a profesoři, byste našli v Christ Church College, která spadá pod Univerzitu v Oxfordu. 

I bradavickou školní knihovnu byste našli v areálu oxfordské univerzity. Jedná se totiž o skutečnou knihovnu známou jako Bodleianská. Velká část Bradavic je ve skutečnosti hrad Alnwick, který se nachází v severovýchodní Anglii a v létě je přístupný veřejnosti. Interiér Lacocksého opatství bylo zase použito pro natáčení některých scén ve druhém díle, Harry Potter a Tajemná komnata.

Durhamská katedrála posloužila štábu při natáčení Harryho kráčejícího sněhem se svou sovou Hedvikou a klášterv Gloucesteru můžeme znát mimo jiné ze scény s trollem na dívčích záchodech z prvního filmu.

Velká část natáčení proběhla samozřejmě ve studiu, konkrétně ve studiu Warner Bros v Leavensden. Dnes je přístupné veřejnosti a nabízí návštěvníkům jedinečnou možnost dotknout se kouzelného světa Harryho Pottera a Bradavické školy.

Nezapomeňte se také podívat na video recenzi nebo si prohlédnout nabídku na téma Harry Potter™ v našem e-shopu.









LEGO® Harry Potter™