LEGO® Blog

Připomeňte si slavné bitvy ze Star Wars s modelem LEGO® Star Wars™ 75252 Imperial Star Destroyer

Temným mezihvězdným prostorem se nese jako mrazivá předzvěst zkázy. Tisíce a tisíce tun chladnokrevné oceli a obrovský palebný arzenál z něj dělají plnohodnotnou plovoucí pevnost, která je právem pýchou imperiální flotily. Řeč je samozřejmě o válečné vesmírné lodi Hvězdný destruktor z jedné z nejslavnějších filmových sérií všech dob, Star Wars.

Jelikož se jedná o jeden z největších a nejikoničtějších válečných strojů z celé galaxie, nemohla společnost LEGO Group svým fanouškům upřít možnost postavit si vlastní hvězdný destruktor a s pýchou ho vystavit na poličku. A tak je tady model LEGO® Star Wars™ 75252 Imperial Star Destroyer, kterému se dnes podíváme na zoubek.

Imperiální destruktor je opravdu macek

Jeden z největších setů LEGO®

Model LEGO® Star Wars™ 75252 Imperial Star Destroyer vychází z originálního zpracování kosmického plavidla, které jsme mohli poprvé vidět v úvodu čtvrté epizody Nová naděje z roku 1977. Podobně jako LEGO® Star Wars™ 75313 AT-AT™ je součástí řady Ultimate Collector Series, která je určena především zkušeným stavitelům s pořádnou výdrží. Aby ne, model se totiž skládá z 4 784 dílků a zábavu z jeho stavění si tak můžete užít třeba s kamarády nebo rodinou. 

Ačkoliv LEGO® Star Wars™ 75252 Imperial Star Destroyer není největším setem, co do počtu kostiček (toto prvenství doposud nese set LEGO® Art 31203 Mapa světa s 11 695 dílky), jeho velikost není ani zdaleka zanedbatelná a není od věci se již před jeho pořízením zamyslet, kam hotový model vystavíte. Na stojánku model měří více než metr na délku, téměř 70 centimetrů na šířku a skoro půl metru na výšku. 

Z čelního pohledu skutečně mrazí

O měřítku se zde nemá cenu bavit. Skutečný Hvězdný destruktor třídy Imperial měří asi 1600 metrů. Nicméně i tato velikost modelu dává obrovský prostor na ztvárnění nespočtu detailů trojúhelníkové konstrukce destruktoru, kterými skutečná loď vládne. Zmínit můžeme například gigantické trysky iontových motorů, laserová děla a členitý design velitelského můstku s generátory štítu. 

Set LEGO® Star Wars™ 75252 Imperial Star Destroyer obsahuje také sestavitelný stojánek, bez kterého byste se vzhledem k tvaru konstrukce neobešli, dvě Star Wars™ minifigurky (důstojník a člen posádky imperiální armády), dvě blasterové pistole, již dobře známý sestavitelný štítek s technickými informacemi a dokonce zmenšenou verzi povstalecké vesmírné lodě Tantive IV z úvodní scény Star Wars: Nová naděje.

Povrch destruktoru je detailnější, než by se na první pohled mohlo zdát

Vzlétne ke hvězdám i hodnota modelu?

 LEGO® Star Wars™ 75252 Imperial Star Destroyer je samozřejmě velmi specifický a výrazný model, který má teoreticky potenciál stát se raritním modelem s vysokou hodnotou a kromě stavitelů a sběratelů se tak stává zajímavým i pro investory. LEGO Group oznámila a vydala tento model v roce 2019. Nejedná se tedy o horkou novinku, přesto je to model poměrně čerstvý a graf vývoje ceny tak i krátký. 

Důležitým ukazatelem je štítek „těžko k sehnání“, který model nyní nosí, ale to není jediné na čem záleží. V době vydání stál model na oficiálním webu LEGO® 699,99 Eur (cca 17 300 Kč při současném kurzu). Od té doby minimální cena u obchodníků klesla (629,99 Eur - cca 15 500 Kč) a toto minimum je od té doby v podstatě stabilní. Na druhé straně maxima ceny u obchodníků nesčetněkrát vyskakovali v reakci na nárazové zvýšení poptávky. V jeden okamžik se cena u obchodníků dokonce vyšplhala až na 1099 Eur (cca 27 200 Kč)

Graf vývoje ceny setu LEGO® Star Wars™ 75252 Imperial Star Destroyer, brickwatch.com


Na eBay se tento set pohybuje od 700 Eur a výše, tedy v podstatě za původní cenu při vydání. Klíčový tedy bude samozřejmě moment, až LEGO® Star Wars™ 75252 Imperial Star Destroyer zmizí z oficiálních skladů úplně, ale vzhledem k oblíbenosti exkluzivních Star Wars™ setů, je růst hodnoty tohoto modelu velmi pravděpodobná, nikdo ji však nedokáže se stoprocentní jistotou zaručit. Toto je čistě informativní text a nejedná se o investiční tip. Zároveň je dobré připomenout, že všechny uvedené ceny platí pro nové a zabalené sety. Otevřením jejich obalů hodnota setu nenávratně a hluboko klesá. 

Ať už si toužíte LEGO® Star Wars™ 75252 Imperial Star Destroyer postavit pro své vlastní potěšení, či se ho v budoucnu někdy pokusíte se ziskem zpeněžit, již dnes můžete využít naší nabídky na e-shopu, kde seženete tento exkluzivní model i s dopravou zdarma.

Chci exkluzivní model výhodně a s dopravou zdarma


Není destruktor jako destruktor

Imperiální hvězdný destruktor není zdaleka jediný typ destruktoru, který v universu Star Wars existuje. Vedle kosmických lodí, které byly teprve předchůdci plavidel typu Destruktor, je spousta tříd, které se postupně vyvíjeli, upravovali a vylepšovali až do podoby destruktoru třídy Imperial, a ani zde se jejich vývoj nezastavil.

Vzhledem ke svým obrovským rozměrům nesloužily destruktory, či alespoň ne všechny jeho třídy, vyloženě bitevním účelům. První používané třídy destruktorů byly využívány především k transportu jednotek a výzbroje, případně jako podpora při bitvách v mezihvězdném prostoru. V průběhu času se objevovaly stále větší a větší třídy destruktorů, jejichž rozměry snižovalo jejich efektivní použití k přímým střetům. Jejich důležitost ve vesmírné flotile Impéria se tím však nesnížila. Místo toho zastaly úlohu mateřských lodí, kde se nacházeli vysocí důstojníci a velitelský štáb.

Připrav si pořádnou poličku, tenhle model je totiž těžká váha

Příkladem třídy, která ještě nebyla plnohodnotným destruktorem, je Acclamator. Na rozdíl od pozdějších tříd, používá rozdílnou konstrukci motorů a je méně vyzbrojená. Imperiální armáda lodě tohoto typu využívala především na přepravu pěchoty. Poprvé jsme ji mohli zahlédnout v epizodě Klony útočí. Během klonových válek byla představena třída Venator (poprvé v epizodě Pomsta Sithů). Destruktory této třídy se mnohokrát střetly s vesmírným námořnictvem Konfederace, například v bitvě o Corusant. 

Úplně první třídou vesmírných plavidel, které se již považují za plnohodnotné Destruktory, byla třída Victory. Nicméně ve filmové sérii se vůbec neobjevují. Známe je jen z knih, které oficiální Star Wars svět rozšiřují. Tam se však tyto Destruktory vyskytují hojně. Konečně na scénu přichází náš starý známý destruktor třídy Imeprial, který je v základní kategorii ze všech největší. Je těžce vyzbrojen a má velmi odolné štíty. Ve velikosti jej však překonává pozdější třída Super Star Destruktor, která je se svými 19 kilometry v délce největší lodí imperiálního loďstva a přepravovala zejména nejvyšší důstojníky. Nejznámější z nich nese jméno Executor a je to vlajková loď samotného Dartha Vadera, kterou jsme mohli spatřit v epizodě Imperium vrací úder.

2022-05-18 16:02 LEGO® Star Wars™