LEGO® Blog

Rodinná show LEGO® Masters odstartovala, kdo zazářil a komu se sen o výhře rozpadl jako věž z kostiček?

V neděli v 20:20 odstartovala očekávaná rodinná reality show LEGO® Masters. Seznámili jsme se s moderátory, porotci a především soutěžícími dvojicemi, kterým pod rukama vznikaly jejich první modely LEGO® dle zadané výzvy. Jak probíhala premiéra nové soutěže LEGO® Masters?

Známý host a různorodé dvojice

Soutěž moderují herečka a stand-up komička Eva Kramerová alias Evelyn a Matouš Ruml, kterého si můžeme pamatovat ze sitcomu Comeback. Hlavního porotce, Milana Reindla, který byl vyslán ze samotné dánské centrály LEGO®, kde pracuje jakožto jediný Čech, v každém díle doplňuje vzácný host. V premiérové epizodě se této cti dostalo Mariánovi Čekovskému, který není v porotování žádným nováčkem. V roce 2021 například seděl za stolem porotců i v česko-slovenské SuperStar.

Soutěž LEGO® Masters by se však samozřejmě neobešla především bez soutěžících. Ve studiu se sešlo šest dvojic z celé České a Slovenské republiky. A zatímco se soutěžící seznamovali se studiem, kostičkovým kolbištěm, jednotlivé dvojice se nám představily. Dvojice jsou tvořeny velmi rozmanitě. Vysokoškolští studenti Miroslav a Samuel ze Zvolena jsou kamarádi již od střední a právě LEGO® je jejich společnou vášní.


Michal a Marek jsou taktéž přátelé, které však dalo dohromady přímo LEGO®. Seznámili se totiž na webových stránkách o stavění stavebnic LEGO® a od té doby staví modely společně, ačkoliv je dělí vzdálenost sto padesáti kilometrů. Nyní to bylo poprvé, kdy tvořili společný model u jednoho stolu. 

Petr a Pavel jsou bratři a oba vyrostli mezi kostičkami LEGO®. Právě společné dětství v duchu kostiček jim dává značnou výhodu, neboť jsou již zvyklí společně stavět a jsou tak dobře sehraným týmem. Podobně jsou na tom i maminka Pavlína se svým synem Patrikem. Pavlína kupuje Patrikovi stavebnice LEGO® už od tří let a staví společně. Pavlína dokonce organizuje interaktivní výstavy o stavění stavebnice LEGO® s názvem Kostkování.

V soutěži se však objevují i páry, které spojil až casting. Šárka je stavební inženýrka na mateřské dovolené. Společně soutěží s Tomášem, který své modely vystavuje po celém světě. Oba dva mají klíčové dovednosti, které je mohou dostat až do finále, ale musejí se proto náležitě sladit, neboť dosud nikdy nestavěli spolu. Stejně jako poslední dvojice, Michal a Tadeáš, kteří se přihlásili samostatně a dohromady je svedl až casting.


První výzva vystřelila soutěžící do vesmíru

Po seznámení soutěžících a porotců, přichází konečně na řadu první výzva. „Brickmaster“ Michal Reindl oznámil soutěžícím, že prvním tématem výzvy bude vesmír. Zároveň však bylo všem připomenuto, že modely se nebudou posuzovat jen podle vzhledu a techniky zpracování. Modely totiž mají být po posouzení zničeny, a to třemi možnými způsoby - shozením z výšky, baseballovou pálkou nebo výbuchem.


Chci vědět více o úžasné soutěži LEGO® Masters!



Soutěžící si tedy losovali, jakým způsobem bude zničen právě jejich model a museli jej tedy přizpůsobit, aby destrukce modelu byla co nejefektivnější, například postavit některé části méně pevné či přidáním barevných kostiček do nitra modelu, který má vybuchnout.

Teď, když bylo vše vysvětleno, mohl začít odpočet. Soutěžící dostali od moderátorů a porotců osm hodin. V práci se to může jistě zdát jako dlouhá doba, ale na stavbu modelu, který soutěží o 500 000 kč, to mnoho času není. Soutěžící se okamžitě vydali do „kostičkárny“, velké místnosti plné nádob s tisíci a tisíci kostiček LEGO® různých barev, tvarů a funkcí. Nervozitu v jejich tvářích okamžitě vystřídal úžas, nicméně času nebylo nazbyt.


Stavitelům pod rukama

Některé dvojce si předem dělali náčrtky svých nápadů, jiní stavěli od boku rovnou. Každý si zvolil svůj postup. Moderátoři s porotci procházeli mezi stoly a sledovali, jak se rodí první modely soutěžících. Pozorovali však také, jak se párům daří v komunikaci. Společné stavění vyžaduje dobrou komunikaci, zvláště když nad soutěžícími visí neúprosná časomíra.

Většina párů si vedla poměrně dobře, protože spolu nestavěli poprvé, ale i Šárce s Tomášem, kteří se sešli až zde v LEGO® Masters, šla práce od ruky. Skřípající spolupráce se však ozývala od stolu Michala a Tadeáše a i „Brickmaster“ podotkl, že se to může neblaze odrazit v celkovém výsledku dvojce. Všichni měli ale ještě čas své nápady ladit a vylepšovat. Než odpočet nadobro vypršel.


Hodnocení a destrukce!

Hodnotit výsledné modely nebylo vůbec jednoduché. Všechny v sobě měly dávku originality a bylo vidět, že žádná soutěžní dvojice nebrala výzvu na lehkou váhu. Naštěstí je tu skutečný designér LEGO®, který je tím nejpovolanějším, kdo by měl tyto díla hodnotit. 

Šárka a Tomáš postavili model několikapatrové základny na Marsu plné astronautů. Věděli, že si vylosovali zničení baseballovou pálkou a tak, chtěli abych jejich model byl vysoký. Prosklená základna skýtala pohled do interiéru, kde se v laboratořích a dalších modulech vždy něco dělo a bylo zde mnoho pěkných detailů. *Brickmaster“ Milan byl jejich výtvorem skutečně okouzlen. Stejně tak destrukce, ačkoliv jistě s bolavým srdcem autorů, přinesla díky výšce modelu kýžený efekt.


Bratři Pavel a Petr, ačkoliv se jim nepovedl start stavění základu a museli začít napodruhé, zaujali porotce také. Jako téma modelu si vybrali pád meteoritu a právě zpracování prostorem se řítící ohnivé koule byl velmi zajímavý. Nicméně konstrukce modelu se ukázala jako nepříliš vhodná k destrukci pádem z výšky, kterou si  vylosovali. 

Z modelu Marka a Michala vyzařoval skutečný duch bezbřehé fantazie a kreativity, které je i právě pro LEGO® tolik příznačné. Model by se dal popsat jako, cesta mimozemské čarodějnice na mezigalaktický slet čarodějnic. A skutečně, postavili tříokou mimozemskou čarodějnici, která místo na koštěti směřuje na setkání na raketě. Marek a Michal si v úvodu epizody vylosovali destrukci výbuchem a jak se ukázalo, raketa byla tou nejlepší volbou, jakou mohli postavit.

Miroslav a Samuel si také vybrali vesmírné plavidlo. Nechali se dokonce inspirovat říší hmyzu, a tak jejich vesmírná loď připomínala tělo vážky. Jejich odvahu vydat se hlouběji za horizont představivosti porotci taktéž ocenili. Při destrukci pádem ale jejich model příliš nezazářil. 


Neposledním výtvorem byl „vesmírný hotel 3000“ za nímž stojí maminka Pavlína se synem Patrikem. Jejich model nadchl nejen propracovaností v detailech, ale také následnou destrukcí. Protože měl jejich model explodovat, Pavlína s Patrikem modelu vtiskli příběh o nehodě v hotelové kuchyni a naplnili vnitřek modelu kostičkami v odstínech zelené představující kousky salátu a kapusty. Výbuch tak byl skutečně impozantní.

Na modelu Michala a Tadeáše se mezery v komunikaci skutečně podepsaly. Ačkoliv model nepostrádal smysl pro detail, ze všech soutěžících modelů byl právě ten jejich nejmenší a závěrečná destrukce baseballovou pálkou také příliš nedopadla.


Někdo musí z kola ven

Po osmi hodinách stavění, následném hodnocení a šťavnatých destrukcích přišel čas rozhodnout, kdo soutěž LEGO® Masters opustí. O tom měla rozhodnout druhá, vyřazovací výzva. Bylo třeba vybrat dva nejslabší týmy. První dvojicí, kterou „Brickmaster“ Milan vybral, byli k překvapení většiny soutěžících Petr a Pavel, kteří podcenili přípravu modelu na destrukci. Druhou dvojicí byli podle očekávání mnoha Michal a Tadeáš, kteří neoslnili dostatečně ani modelem jako takovým, ani jeho destrukcí. 

Druhá výzva byla neméně zajímavá a dostala jméno „replikace“. Jak název napovídá, soutěžící dostali za úkol, co nejpřesněji a nejvěrněji zpodobnit určený předmět jen za pomocí kostiček LEGO®. Že to nebude ledajaký předmět, asi všichni tuší. Před soutěžícími se objevil známý hlavolam ježek v kleci, který měly dvojice postavit ve stejné velikosti, ale pro hodnocení je stejně důležitá použitá technika stavění. Na druhou výzvu dostaly dvojice limit hodinu a půl, což je prý i podle Milana Reindla šibeniční čas.

Zatímco Petr a Pavel společně vymýšleli, jak se s výzvou poprat, potíže v komunikaci se dvojici Michal, Tadeáš nevyhnuly ani tentokrát. Došlo to dokonce tak daleko, že Michal ztratil nervy a šel se ohledně stavění poradit k soupeřícímu týmu. Nakonec však oba týmy své modely dokončily včas. Petrovi a Pavlovi se podařilo takřka přesně trefit velikost originálního ježka v kleci, narozdíl od Michala a Tadeáše. I proto právě oni byli prvním týmem, který soutěž LEGO® Masters opustil.


Soutěžte s LEGO® Masters i vy!

LEGO® je nekonečná zábava a fantazie. Nejen v televizní soutěži LEGO® Masters, ale především u vás doma. Zvláště pokud vaše malé ratolesti nedají na LEGO® dopustit, měli byste vědět, že stále probíhá soutěž pro milovníky stavění. Stačí si pořídit jednu z vybraných stavebnic, například LEGO® City 60316 Policejní stanice navíc za akční cenu a zaregistrovat účtenku. Denně se rozdají až 4 výherní stavebnice! Avšak pozor, soutěž končí 31.7.2022. Nepromarněte svou příležitost.



Chci vědět více o úžasné soutěži LEGO® Masters!