LEGO® Blog

Figurky LEGO® ve vesmíru aneb Jak se z panáčků stali astronauti?

LEGO® dětem umožňuje simulovat reálné životní příběhy a učí je mnoha věcem. Už od útlého věku si díky kostkám trénují motoriku, vnímání barev a objevují nové a nové kombinace stavebnic. A těch je nekonečně mnoho. Proč by tedy nemohly objevovat i vesmír?

Jaké by to asi bylo, být astronautem? To je otázka, kterou si alespoň jednou položí snad každé dítě. Na takovou otázku je ale odpověď opravdu složitá. LEGO® se jim to proto pokusilo ukázat. A to názorně v přímém přenosu na figurkách LEGO®.

Vesmírný let byl úspěšný

34 kilometrů. To byl výškový cíl, který byl zdárně zdolán. Ze slovenského letiště v Malých Bielicích se vznesl stratosférický balón z velmi pevného latexu a přepravoval tisícovku figurek LEGO®. Ty se díky této události mrkly do vesmíru a padákem se vrátily zpět na pevnou zem. Veškerá technika byla sestrojena tak, aby byla odolná vůči drsným podmínkám a figurky LEGO® byly v bezpečí. Celý projekt dostal název LEGO® Space Force. Spolupracovalo na něm mnoho českých i slovenských odborníků a vědců, jako jsou například vesmírný strojař Marek Pavelec, vesmírný architekt Tomáš Rousek a kosmický výzkumník Jakub Kapuše.

Proč zrovna výlet do vesmíru?

Pro nás všechny je vesmír zatím stále neprobádaný. Nabízí nespočet otázek, které možná nikdy nebudou zodpovězeny a přemýšlet o vesmíru je celkově velmi náročné. Nekonečno si vlastně ani představit neumíme. A proto se LEGO® rozhodlo letošní rok věnovat vědě a vesmírnému výzkumu. Rozhodlo se probudit v dětech touhu po informacích o vesmírné tématice. Kosmonautem může být figurka ze stavebnice LEGO®, tak proč ne vy?

A co bude s vesmírnými figurkami dál?

Koupit si je bohužel nemůžete. Jednu z nich vyhrát ale ano. Stačí si zakoupit jakoukoliv stavebnici LEGO®, třeba v našich muzeích, a účtenku zaregistrovat na www.epickalegovyhra.cz. Tak se zapojíte do slosování a zvýšíte svou šanci na výhru jedné figurky, která navštívila vesmír. Nezapomeňte, že jich je pouze 1000 kusů.

Soutěž trvá do 31. 7. 2023. Tak si pospěšte a spojte příjemné s užitečným.