LEGO® Blog

4 tipy pro milovníky sportovních modelů LEGO® Technic

Jsou tomu pouhé dva měsíce, co LEGO® Technic 42141 Závodní auto McLaren Formule 1 vyrazil od startovní čáry přímo na pulty obchodů. O tom, že u fanoušků a stavitelů LEGO® sklidil nemalý úspěch, nasvědčuje fakt, že se po něm v mnoha skladech jen zaprášilo. Pro všechny, na které se tedy nedostalo, přinášíme 4 tipy stavebnic LEGO® Technic, které nadchnou každého fanouška motosportů.

Horká novinka LEGO® Technic 42130 BMW M 1000 RR

Podobně jako model formule MCL36 ze stáje McLaren, je i LEGO® Technic 42130 BMW M 1000 RR příkladem úzké spolupráce designérů LEGO Group a konstruktérů známé automobilky. Jak originál, tak jeho kostičkový model jsou jedinečné exempláře, do nichž tvůrci vložili nemálo pečlivého soustředění, technického umu a kreativity. 

BMW 1000 RR je první motocykl v kategorii supersport, který BMW vypustila do světa a model M z roku 2018 představuje zatím jeho nejnovější verzi. Ve snaze posunout stroj na soutěžních tratí o úroveň výš, nechali inženýři projít motocykl důkladnou odtučňovací kůrou, při které dosáhli snížení jeho hmotnosti o celých pět kilo. To se nemusí zdát mnoho, ale právě díky tomu BMW M 1000 RR vládne silou 212 koňských sil a jeho motor zvládne vytočit až 15 100 otáček za minutu.

Pochlubte se novým kouskem ve své sbírce

Mezi sety LEGO® Technic vyniká jeho replika jako první model v měřítku 1 ku 5 a nejen při jeho stavění nahlédnete do tajů technické preciznosti jeho předlohy. Těšit se můžete například na funkční předovodku s třemi stupni a neutrálem, řízení, odpružení obou kol, řetězový pohon a řadový motor se čtyřmi pohyblivými písty. K modelu patří i podstavec se štítkem s technickými údaji. Celý set se skládá z 1920 kostek a bez podstavce model měří přes 27 cm na výšku, 45 cm na délku a 17 cm na šířku.

Sečteno podtrženo, LEGO® Technic 42130 BMW M 1000 RR je skutečně propracovaný model LEGO® pro dospělé. Ocení ho nejen rekreační motorkáři a fandové značky BMW, ale také fanoušci techniky a náročného stavění. Tuto horkou novinku najdete i v našem e-shopu za super cenu a navíc s dopravou zdarma.

Prozkoumejte všechny technické detaily

LEGO® Technic 42096 Preliminary GT Race Car

Narozdíl od repliky BMW M 1000 RR, která je určen především dospělým nadšencům, je LEGO® Technic 42096 Preliminary GT Race Car vhodný model i pro děti od deseti let. Přesto se díky úžasným detailům, velikosti i skvělému dojmu, který na výstavce vzbuzuje, řadí mezi nejhezčí modely sportovních aut, které LEGO® Technic nabízí.

Tento model uvedený v roce 2019, vyvinuli designéři LEGO Group ve spolupráci se světoznámou firmou Porsche a jedná se o repliku závodního modelu Porsche 911 RSR, který je určen pro silniční vytrvalostní závody GT. Tento vůz se prvního ostrého startu se dočkal v roce 2017 na dvaceti čtyř hodinovém závodě v Daytoně na Floridě. Dr. Frank-Steffen Walliser, samotný ředitel Porsche Motorsport, prohlásil, že model RSR je největším evolučním skokem při zanechání duše designu tak typického pro řadu 911.

Prožijte úžasné rodinné chvilky

Tuto duši vtiskli designéři LEGO Group i jeho replice. Kromě kontur karoserie si vyhráli jak s detaily v kokpitu, tak s technickým zázemím automobilu. Na první pohled model zaujme svými oblými prvky exteriéru, výraznými předními světlomety, masivním předním nárazníkem, ale především zadní křídlo s výstupky v podobě „labutího krku“ a rozšířený zadní difuzor. Při bližším ohledání si také můžeme všimnout speciálních bočních zrcátek.

Uvnitř kokpitu se nachází funkční řízení, obrazovka radaru i sledovací mapy okruhu Laguna Seca natištěná na dveřích řidiče. Nachází se zde dokonce hasící systém. Z technických detailů, které dodávají modelu na realističnosti, můžeme zmínit například viditelný funkční diferenciál, tlumiče a především šestiválcový motor Boxer s pohyblivými písty před zadní nápravou. 

LEGO® Technic 42096 Preliminary GT Race Car

Set LEGO® Technic 42096 Preliminary GT Race Car vám pomůže nahlédnout do světa vytrvalostních automobilových závodů a je to navíc úžasná příležitost strávit zábavné chvíle (nejen) pro táty a jejich syny. Set obsahuje 1580 dílků a ve výsledku vás čeká obrovský 50 cm dlouhý model. I LEGO® Technic 42096 Preliminary GT Race Car samozřejmě naleznete na na e-shopu.

LEGO® Technic 42125 Ferrari 488 GTE „AF Corse #51”

LEGO® Technic 42125 Ferrari 488 GTE „AF Corse #51” je replikou závodního vozu Ferrari 488 GTE, který je stejně jako Porsche 911 RSR určený pro vytrvalostní závody GT a který se rovněž poprvé předvedl na závodech v Daytoně. Ačkoliv vás nejprve upoutá typický design a barva vozů Ferrari, tento model toho nabízí mnohem více.

Přednostmi tohoto modelu jsou technické detaily jako jsou zavěšení předních i zadních kol a realistický motor V8 s písty, které se hýbou. Detaily jako jsou otevírací dveře či volant jsou samozřejmostí. V setu nemohou chybět ani samolepky, kterými karoserii modelu přivedete k dokonalosti.

Set se skládá z 1682 kostek a výsledný model měří přes 13 cm na výšku, 48 cm na délku a 21 cm na šířku. Okamžitě si ho zamilují všichni dospělí fanoušci sportovních aut a vášniví stavitelé LEGO®, které lákají výzvy.

LEGO® Technic 42125 Ferrari 488 GTE „AF Corse #51”

LEGO® Technic 42129 Truck trialový vůz Mercedes-Benz Zetros 4x4s

Zatímco pro všechny výše zmíněné modely bylo společnou doménou silniční závodění, LEGO® Technic 42129 Truck trialový vůz Mercedes-Benz Zetros 4x4s z roku 2021 představuje adrenalinový zážitek z jízdy v těch nejnáročnějších terénech. Model se kromě realistických detailů pyšní úžasnými možnostmi k hraní a přinese tak dlouhé hodiny hraní i po jeho sestavení.

Ačkoliv je tento model vhodný již od 12 let, počet dílků v setu (2210 ks) představuje vzrušující výzvu i pro dospělé. Kromě převodovky, kterou si lze prohlédnout odklopením servisního poklopu, a propracovaným motorem s otáčecím ventilátorem či detailními prvky, jakými jsou hasící přístroje nebo závodnické samolepky, model oplývá řadou funkčních detailů.
Vyzkoušej co všechno umí
Všechny čtyři kola disponují funkčními tlumiči. Zároveň je LEGO® Technic 42129 Truck trialový vůz Mercedes-Benz Zetros 4x4s prvním modelem LEGO® Technic, který se může pochlubit funkční uzávěrkou diferenciálu. Všechny tyto tyto funkce budete moc otestovat, jen co model dostavíte.

Pomocí aplikace CONTROL+ a motorů v modelu jej lze totiž dálkově ovládat prostřednictvím Bluetooth. Můžete tak zdolávat členité terény a připravené překážky a otestovat své řidičské schopnosti jako skuteční závodníci trialových závodů, aniž byste riskovali své zdraví. Inspiraci vám dodají různé výzvy, které naleznete také v aplikaci CONTROL+ LEGO® Technic 42129 Truck trialový vůz Mercedes-Benz Zetros 4x4s je model jak pro malé tak velké a nabízí tak rodinnou zábavu, která jde až za hranice stavění.

Podívejte se na LEGO® Technic 42129 Truck trialový vůz Mercedes-Benz Zetros 4x4s v akci.

2022-05-09 18:37 LEGO® Technic