LEGO® Blog

LEGO® Botanical Collection, zkrášlete svůj domov květinami, které nepovadnou

Květiny krášlí naše domovy, zahrady a parky. Hrají nejrůznějšími barvami, jejich vůně nás okouzluje a uklidňuje. Jsou nejvýmluvnějším symbolem životodárné síly přírody. Květiny jsou ale také od pradávna prostředkem k vyjádření citů, a proto jimi obdarováváme naše nejdražší. A tak , jako jsou inspirací mnoha umělců, není se čemu divit, že ani designéři LEGO® nemohli tento živoucí pramen inspirace ignorovat. 

Vydejme se tedy do pomyslné zahrádky LEGO® ICONS™ Botanical Collection, která snoubí elegantní dekorace s uvolňujícím stavitelským prožitkem. Třeba zde najdete inspiraci pro originální dárek pro vaše blízké.

Slunečnice prozáří i ten nejchmurnější den

Podle staré řecké báje nymfa Clytie zahořela beznadějnou láskou k Apollónovi, bohu Slunce. Ten však její vroucí city neopětoval, a tak se nešťastná Clytie proměnila ve slunečnici, která se neustále otáčí za sluncem. Ačkoliv je tento příběh o vzniku slunečnice plný smutku, dnes tuto zářící květinu vnímáme docela jinak.

Smutek je to poslední, co nám při pohledu na ni přijde na mysl. Ve slunečnici vidíme radost, štěstí a pozitivitu. Díky příběhu o Clytii a Apollónovi však slunečnice zůstává i jako symbol neochvějné víry a bezpodmínečné lásky. Je proto ideálním způsobem, jak vyjádřit upřímné city.


Zářivá žluť slunečnice prosvítí domov a bude vás nabíjet pozitivní energií. V případě LEGO® ICONS™ 40524 Slunečnice navíc bez jakéhokoliv zalévání a usychání. Jen za tím sluníčkem ji budete muset otáčet sami. Věděli jste ale, že za sluníčkem se otáčí jen mladé slunečnice v růstu? Dospělé slunečnice již svůj květ neotáčí a zůstávají zahleděné na jih.

S růží se takřka nedá šlápnout vedle

I růže je odedávna považována za symbol lásky, ale také vášně, trpělivosti, a dokonce i tajemství. Množství významů, které se s růžemi spojují je obrovské, a tak je jednou z nejuniverzálnějších květin, kterou známe.

Již před tisíci lety ji lidé znali jako královnu květin a ztělesňovala dokonalou krásu, ale také pomíjivost. Řecká mytologie růži, stejně jako slunečnici, přikládá božský původ. Podle jedné z bájí ji stvořil bůh vína a radovánek Dionýsos bohyni lásky, Afroditě.

Decentní a přesto elegantní

Z této báje také pramení pověra, že růže chrání před vyzrazením tajemství ve vínem opojeném stavu a tajmeství vyřčená tzv. „sub rosa” (pod růží) patřila mezi ty nejchráněnější. Různé významy růže také závisí na jejich počtu. Například jedna růže znamená „lásku na první pohled“.

LEGO® ICONS™ 40460 Růže může být ideálním dárkem na valentýna nebo výročí a je to originální způsob, jak drahé polovičce vyjádřit vaši nehynoucí lásku, obzvláště pokud je i on či ona fanouškem LEGO®.

Bonsai, umění a zahradnické řemeslo v jednom

Miniaturní stromečky v drobných vaničkách jsou vám možná povědomé. Bonsai doslova znamená strom v misce. Cílem při jeho pěstování je vytvarovat mladičkou rostlinu do podoby starého stromu a mnohdy zahrnuje i úpravu půdy v misce tak, aby připomínala zmenšenou část přírody kolem stromu.

Bonsaje byly vnímány jako umělecká díla a tomu odpovídalo i zdobení a tvar vaniček, ve kterých byly sázeny. Ačkoliv jsou nejčastěji jako bonsaje pěstovány různé dřeviny a keře, prakticky z jakékoliv rostliny je možné vypěstovat miniaturní bonsai. Právě různé keříky, jsou na to ale nejvhodnější. 

Vytvarujte si bonsaj přesně podle sebe

Nejčastěji jsou bonsaje spojované s Japonskem, ale toto řemeslné umění bylo známé po celé východní Asii pravděpodobně už před 4 tisíci lety. I ve společnosti LEGO® mají bonsaje delší tradici, než by se na první pohled mohlo zdát. 

Autorem LEGO® ICONS™ 10281 Bonsai je zkušený designér Nico Vas, který je stavěním bonsají mezi kolegy vyhlášený. Pracovní stoly ve společnosti LEGO® tak bonsaje zdobily dlouho před tím, než vyšel tento oficiální model.

Není divu, bonsaje jsou krásným doplňkem, který osvěží interiér domova i kanceláře a už jen pohled na něj přináší uklidňující pocit harmonie. Pokud se vám nechce čekat roky, než z malého semínka vypěstujete plnohodnotnou bonsai, je LEGO® ICONS™ 10281 Bonsai právě pro vás.

Chcete, aby bonsai kvetl růžově? Není problém!

Není tulipán jako tulipán

Tulipány jsou obecně považovány za symboly jara a nového života. Významů však tulipán může mít nespočet a nejčastěji se pojí s jeho konkrétní barvou. Také LEGO® ICONS™ 40461 Tulipány se skládá ze tří různých barev a každá z nich má svůj specifický význam.

Žluté tulipány značí radost a štěstí. Právě žlutý tulipán je vhodným darem i bez zvláštní příležitosti jen tak pro radost. Fialová je odedávna barva královská. Eleganci a výjimečnost tak nosí i stejně zabarvený tulipán. Fialový tulipán, byste tak věnovali někomu, kdo je pro vás zvláště důležitý a výjimečný.

Bílé tulipány jsou symbolem čistoty a cti. Kromě vzdání úcty, je možné darovat bílý tulipán také při omluvě, či jako vyjádření soustrasti. Trojce těchto barev v LEGO® ICONS™ 40461 Tulipány však v sobě pojí jen ty nejpozitivnější vlastnosti, které okolí nabije kladnou atmosférou.

Spojte jednotlivé modely

LEGO® ICONS™ 10289 Strelície královská,

semínko exotiky

Strelície královská je exotická rostlina pocházející až daleké Jihoafrické republiky, která se do Evropy dostala poprvé v roce 1773, konkrétně do Královské zahrady krále Jiřího III. v Londýně. Název dostala po královo manželce Sophie Charlotte von Mecklenburg-Strelitz.

V přirozeném prostředí dokáže tato překrásná rostlina dorůst výšky až dvou metrů. Její listy připomínají listy banánovníku, a nikoliv náhodou, je k nim totiž příbuzná. Na strelícii královské jsou ovšem nejzajímavější její květy, které připomínají peří rajky, exotického ptáka vyskytujícího se v Nové Guinei a přilehlých ostrovech.

Pro svůj dálný původ nemá strelície vžitý žádný význam jako předešlé květiny, které známe celé věky, ale pro africké domorodce měla význam nedocenitelný, neboť ji používali v léčitelství a pomocí odvarů z jejích květů léčili záněty.

Kousek exotiky přímo u vás doma

Když růže dává každý, zkuste orchidej

Ačkoliv jsou růže vhodné prakticky k jakékoliv příležitosti, někdo jimi můžeme být poněkud přesycen. Pokud tedy hledáte vhodnou alternativu, orchidej je ta pravá volba. 

Také orchideje mohou kvést nejrůznějšími barvami. Konkrétně LEGO® ICONS™ 10311 Orchidej má květy růžové. Vyjadřují něžnost a ženskost. Jsou tak ideálním dárkem pro maminky, babičky, manželky, přítelkyně i kamarádky. Zkrátka ani orchidejí se nedá nic zkazit.

S LEGO® ICONS™ 10311 Orchidej si navíc také postavíte vlastní květináč a z kostiček také připravíte ubstrát, ze kterého orchidej „roste“. Nechybí ani vzdušné kořeny, zkrátka nic, co dělá orchidej orchidejí.

Relaxujte při stavění ve dvou

Sukulenty, tvrďáci rostlinné říše

LEGO® ICONS™ 10309 Sukulenty jsou spolu s orchidejí nejnovějším přírůstkem zahrádky LEGO®. Sukulenty jsou rostliny, které v sobě umí zadržovat vodu, a tak je najdeme v suchých oblastech, kde jen tak nezaprší, jako jsou pouště, stepi a podobně. 

Možná vás napadne, že sukulenty jsou vlastně kaktusy, ale ne vždy tomu tak je. Všechny druhy kaktusů jsou si vzájemně příbuzné, ale třeba taková Aloe Vera je také sukulent, ale s kaktusy nijak příbuzná není. Zkrátka každý kaktus je sukulentní, ale ne každý sukulent je kaktus.

Postavte si rozmanitou dekoraci podle sebe

Díky jejich houževnatosti nepotřebují mnoho péče, navíc každý sukulent hraje zcela rozdílnými barvami, a tak přímo vybízejí k různému aranžování. Můžete si s nimi tedy vytvořit jedinečnou živou dekoraci, která obohatí každý interiér.

I LEGO® ICONS™ 10309 Sukulenty, který obsahuje 9 různých rostlin, je navržený tak, aby si každý stavitel mohl jednotlivé květiny naaranžovat podle svého a později je klidně znovu dle libosti přeskládat.

Ponořte se do své kreativity

Kytice pro každou příležitost

Kytice různého druhu si předáváme již přes tři tisíce let. LEGO® ICONS™ 10280 Kytice je však na světě teprve rok a půl. Její autorkou je Astrid Christensen, která v LEGO Group začínala jako členka ATE týmu. Ten měl za úkol usnadňovat návrat do práce lidem s různými zdravotními a psychickými omezeními. Když její vedoucí, Inge Nielsen, zjistila, že má talent na stavění květin, požádala ji, aby svými květinami z kostek vyzdobila celou kancelář. 

A všechny starosti odvanou

Jako dárek je LEGO® ICONS™ 10280 Kytice tou nejvšestrannější možností. Nezáleží na příležitosti, květinou či kyticí můžete svým blízkým udělat radost kdykoliv a pokud se jedná o milovníky LEGO®, jsou stavebnice z LEGO® Botanical Collection vždy trefou do černého.

LEGO® ICONS™ 10280 Kytice je navíc součástí soutěže LEGO® Masters o exkluzivní stavebnice LEGO®. Soutěžíme už jen do 31. července, tak neváhejte.

Chci o soutěži vědět víc!


Doufáme, že jste se dnes díky nám dozvěděli něco nového a načerpali inspiraci pro domácí výzdobu, nebo dárek pro vaše blízké. My se na vás těšíme zase příště a do té doby, ať vám to kvete!
2022-07-11 19:05 LEGO® Icons™