LEGO® Blog

LEGO® Creator 10299 Stadion Real Madrid - Santiago Bernabéu doplňuje triádu slavných fotbalových stadionů

Již 17. února 2022 bylo oznámeno, že se LEGO® fanoušci a fotbalový nadšenci mohou těšit na model jednoho z největších sportovních svatostánků na světě, stadion Santiago Bernabéu. Tento domovský stadion španělského týmu Real Madrid je k mání již od 1. března a my se dnes spolu mimo jiné podíváme, zda li tento exkluzivní model LEGO® Creator 10299 Stadion Real Madrid - Santiago Bernabéu skutečně ocení náruživí stavitelé, ale i ti nejzarytější fandové „Los Blancos“.

Domácí stadion „Los Blancos“ jako na dlani

Něco pro každého

Tato replika chlouby jednoho z nejlepších klubů fotbalové historie se skládá z 5876 kostek a její rozměry činí přes 14 cm na výšku, 44 cm na šířku a 38 cm do hloubky. Je to ideální sběratelský kousek nejen pro LEGO® nadšence, ale zároveň pro sportovní fanoušky či milovníky architektury a slavných budov.

Model cílí především na dospělé stavitele. To vypovídá mimo jiné i o jeho pokročilé náročnosti a nutnosti připravit si pořádnou dávku odhodlání. Přesně to ocení nároční LEGO® fanoušci, pro které jsou hodiny strávené spojováním kostiček stejnou euforií, jako vítězný zápas pro fotbalový tým.

Stavitelský zážitek pro všechny sportovní nadšence

Detaily odkrývají slavnou fotbalovou historii

Samotná vizuální stránka pak nadchne milovníky techniky a architektury. Model LEGO® Creator 10299 Stadion Real Madrid - Santiago Bernabéu věrně kopíruje design, který mu jeho konstruktéři vtiskli, včetně neodmyslitelných rohových věží. Dávka detailů spjatých s klubem Real Madrid zase zapůsobí na sportovní fanoušky.

Budova disponuje veškerými nezbytnostmi, které byste u stadionu očekávali. Pokladny, tribuny, tunel pro nástup hráčů, ochozy, lavičky i počítadlo skóre. Na samotném hřišti nemohou chybět branky a typický trávník. Před stadionem navíc stojí zaparkovaný klubový autobus. Součástí sady je však také množství samolepek od označení věží přes loga sponzorů až po oficiální logo Real Madrid.

LEGO® Creator 10299 Stadion Real Madrid - Santiago Bernabéu

Aby žádný z detailů neunikl pozornosti, lze odejmout střechu stadionu a dokonce jej rozložit na dvě části a odkrýt tak jeho vnitřní konstrukci. Součástí je samozřejmě brožurka s návodem k sestavení a zajímavými informacemi o skutečném stadionu Santiago Bernabéu a o tom, jak jeho model pod rukama LEGO® designérů vznikal.

LEGO® Creator 10299 Stadion Real Madrid - Santiago Bernabéu je již třetím modelem na téma stadionů nejslavnějších fotbalových klubů. Podívejme se tedy i na ostatní modely sportovních svatostánků, které by neměly chybět ve sbírce žádného fanouška.

Také slyšíte to běsnění fanoušků na tribunách?

LEGO® Creator Stadion Camp Nou – FC Barcelona

V roce 2021 uvedla společnost LEGO® model světoznámého stadionu Camp Nou, který se skládá z 5509 kostek. Tato replika domácího stadionu FC Barcelony měří přes 20 cm na výšku, 49 cm na šířku a 46 cm do hloubky a dnes je již těžko k sehnání.

Model LEGO® Creator 10284 Stadion Camp Nou – FC Barcelona replikuje všechny ikonické detaily největšího evropského stadionu. Vedle trávníku s kostkovaným vzorem, tribun či tunelem pro hráče tu najdeme i VIP vstup a lóži pro novináře. Všudypřítomné jsou také nálepky a vlajky v modrých a granátových odstínech, tedy oficiálních barvách týmu FC Barcelona.


Boční tribunu zdobí motto „Més Que Un Club“, které připomíná že klub FC Barcelona je také symbolem „utlačovaného“ katalánského lidu. Stejně jako v případě LEGO® Creator 10299 Stadion Real Madrid - Santiago Bernabéu se dá i LEGO® Creator 10284 Stadion Camp Nou – FC Barcelona rozdělit na pět částí a také se u něj nachází klubový autobus.

Brožurka s návodem k sestavení vás také provede historií tohoto více než dvě stě let starého fotbalového klubu, který se jako jediný mohl rovnat španělským fotbalovým goliášům z FC Real Madrid v nejvyšší španělské národní soutěži Primera División.

Rozděl model pro lepší manipulaci

LEGO® Creator Expert Old Trafford - Manchester United

Na závěr si povíme o modelu, který tuto trilogii fotbalových stadionů odstartoval. Řeč je o stadionu Old Trafford, domácím stadionu Rudých ďáblů, který vyšel v únoru 2020 u příležitosti 110. výročí stadionu. Skládá se z 3898 kostiček a měří 18 cm na výšku, 47 cm na délku a 39 cm na šířku. Nejzajímavější jsou však detaily stadionu, které se vážou na bohatou historii klubu.

LEGO® Creator 10272 Old Trafford nabízí takové detaily, jako jsou sochy hráčů a trenérů Manchester United Sira Alexe Fergusona a Sira Matta Busbyho u hlavního vchodu. Kromě ní zde najdeme i sochu známou jako „United trinity”, která vyobrazuje hráče George Besta, Denise Law and Sira Bobbyho Charltona, kteří pomohli Manchesteru United stát se prvním anglickým klubem, který vyhrál Evropský pohár v roce 1968.

Do třetice další svatostánek fotbalu - Old Trafford

Stojí zde i hodiny, které odpočítávají čas od mnichovské tragédie v roce 1958. Tehdy osm fotbalistů Manchester United nepřežilo havárii letadla, které se zřítilo krátce po startu z mnichovského letiště. Tato tragická událost stojí v kontrastu v jinak velmi úspěšné historii klubu plné vítězných zápasů a získaných titulů.

Všechny tyto tři stadiony ztělesňují konstruktérskou eleganci a také symbolizují významné okamžiky plné sirových emocí. Dohromady bude trojce těchto slavných stadionů tvořit jedinečnou fanouškovskou sbírku, která vynikne na každé výstavce a která bude připomínat slavné okamžiky fotbalové historie.


Nezapomeňte si také přečíst další články o modelech LEGO® Creator Expert nebo si prohlédněte nabídku v našem e-shopu.

2022-03-23 08:14 LEGO® Creator Expert